2010. december 10., péntek

Egyszer volt, hol nem volt....

A téli hidegek eljöttek, úton vannak a plakátok, megújult a blogfejléc. Ennyi esemény közepette nem ülhetek tovább a forró gyümölcspuncsom mellett, el kell mesélnem, hogy is lett olyan az új plakát, amilyen, valamint hogyan készült új és szépséges logónk. :)

Hol is kezdjem... Még valamikor nyár elején összeültünk a kreatív csapattal, s azon törtük a fejünket, hogyan újulhatnánk meg, milyen legyen az új plakátunk, az új arculatunk, s újból előkerült a logókérdés is. Így hát elhatároztuk, hogy mindent megteszünk azért, hogy minden meglegyen és minden nagyon jó legyen, készüljön szép új logónk, a témát jól kifejező plakátunk, és arculatunk. Először a logóval kezdtünk foglalkozni. Ezen az ülésen úgy döntöttünk, hogy felkérünk ügyes kezű, kreatív embereket, hogy tervezzenek nekünk szebbnél szebb, ötletes, kifejező, hozzánk illő logókat. Mindez meg is történt, ám sajnos ezeket a műveket most nem tehetem közszemlére, mivel ezek bizony értékes szellemi termékek, így nem lehet őket kiadni, szerencsére ez nem lesz igaz a plakát képekre. No, de vissza a logóhoz. Meg is érkeztek a tervek, ültünk is felettük jó ideig, míg végül egyöntetűen a mi kedves logónkat választottuk. Az új logó születése során fontos szempont volt, hogy jól variálható legyen, hogy a kétévente megújuló arculathoz jól tudjon igazodni, hogy egyszerű, de egyben nagyszerű, jól felismerhető és egyedi legyen. Mi úgy gondoljuk, hogy mindez sikerült. Reméljük, ti is így látjátok. Nekünk legalább annyira a szívünkhöz nőtt már, mint szeretett címerünk. Bízunk benne, hogy ti is így lesztek majd vele.

A logó rövid története után jöjjön a nagyobb szülés. A plakát. Nemsokára minden templomajtón ott lesz a 2011-es CsP plakát, de ha még nem láttátok volna, hát tessék, itt van.

A nyár során már javában foglalkoztunk a plakátkép kiválasztásával is, sőt nem csak válogattunk, hanem készítettünk is. Az alapkoncepció ugyanis az volt, hogy embereket szeretnénk látni a plakáton. Vidám, szép fiatalokat, akik jellemzik a Csillagpont fesztiváljellegét, de a témát is demonstrálják. Sajnos ez a terv nem jött be. Nagy szervezések, fiatalok összegyűjtése, fotós beszervezése után összeállt az első plakáttervünk, amit végül fekete-fehér formában készítettünk el, mert úgy véltük, így kifejezőbb. Bár végül nem e mellett döntöttünk, mégis nagyon szép, bár fáradtságos órákat élhettünk át, s köszönjük azoknak a fiataloknak is, akik eljöttek, hogy segítsenek nekünk.

Sajnos azonban a plakát elkészülte után több kritikát is kaptunk, hogy nem elég ütős a kép, s lássuk be, valahol mi sem voltunk elégedettek, így folytattuk az ötletelést. A következő pár alkalommal azon tanakodtunk, hogy emberekkel a plakáton nem fogjuk tudni a kellő hatást elérni, így a következő lépésben egy elég erőteljes, de meglehetősen vegyes érzelmeket kiváltó koncepció mellett döntöttünk.

A csibe és klopfoló párosról sajnos a legtöbbeknek az erőszak, a klopfoló egyértelmű fölénye jutott eszébe, habár kaptunk pozitív visszajelzéseket is, végül mégis úgy döntöttünk, hogy nem tudnánk mindannyian jó szívvel a plakát mellett állni, így ezt a tervet is elvetettük.

Ezután jött csak a neheze. Újabb ötleteléshullám következett, amely során nagyon sok képet végignéztünk, hogy végül elkészülhessen a mindenki számára tetsző, s egyben az arany középutat jelképező Érintések plakát.

A háromszori fotózás, a csibevadászat, a számtalan e-mail, a fotós oldalak beható tanulmányozása után és a legtürelmesebb plakátgyártó kisiparosunk segítségével megszületett a fenti plakát, amelyre mindannyian nagyon büszkék vagyunk, hiszen mindenkinek az óhaja benne foglaltatik: fiatalos, kifejező, elgondolkodtató, spirituális, és a miénk. :)

7 megjegyzés:

Unknown írta...

Kedves Csillagpont kreatívok!
Szerintem borzasztó lett az új logo. a betűtípus, az i-n lévő Kálvin-csillag, illetve a körben elrendeződő karikák. Ez inkább hasonlít - már elnézést az ügyeskezű tervezőtől - egy mosópor vagy tisztítószer reklámjára - a régi időkből. Tehát sem modernnek, sem pedig a tartalmat sejtetőnek nem látom. :(
A plakát egyébként - a csillagpont feliratot / logot leszámítva - viszont tetszik és szerintem jó választás. ;)

Zs. írta...

Kedves Byrger,

sajnálom, hogy ilyen ellenállást vált ki belőled a logo - a Kálvin-csillag azért van az i-n, mert a kör belsejében is az van.

De egyben örülök is a kritikádnak, mert mégiscsak írhatunk egy "magyarázzuk a logónk bizonyítványát"-bejegyzést, amivel, ha meggyőzni nem is fogunk tudni, de remélem, megbékéltetni sikerül majd az emblémánkkal.

(És nyilván nem felejtem el örömömet sem kifejezni, hogy tetszik a plakát neked. Bevallom, én a csirkésért vagyok oda. Ez utóbbi mondat azonban tényleg zárójel.)

Unknown írta...

Kedves Zs.!
Nos, valamennyi plakát jó, de a legjobb a csibés :)
Ez egyéb iránt a végleges embléma vagy lehet remélni, hogy a 2 év múlva lévő alkalomra már újabb készül?
Egyéb iránt tetszeni nem fog - legfeljebb megszokja az ember. Kíváncsi vagyok, hogy másoknak mi a véleménye rajtam kívül, remélem, hogy érkezik még komment majd ide...

Zs. írta...

Kedves Bryger,

nem terveztünk újat, ez a mostani, úgy tűnik, még jó pár évig marad. (Megszokja az ember, vagy megszokod - te?:) Az előző ábra, a CsP-címer is több évet kiszolgált - két év múlva biztos nem váltunk még.

Kíváncsiságodat pedig osztom - bátorítsd az ismerőseidet, hogy nyilvánítsanak véleményt!

bellajazz írta...

Ahogy az előző posztnál írtam, nekem nagyon tetszik a logó! Az okos egyszerűség, az ahogy a körök-pontok kirajzolják a csillagot és fordítva, az i-betűn is - de nem akarom túlmagyarázni. Tetszik, mert nem akar több lenni, mint logó, egyszerű, egyértelmű, és túlmutat arra, amit jelezni kíván. Majd körbekérdezek körülöttem, másoknak mi a véleménye.
Ja, és egyértelműen a csibés a legjobb plakát! :)

Unknown írta...

Üdv CS-csapat!

A logo szakmailag kiváló lett, magában hordozza mindazt, amit egy mai logonak kell: egyszerű, letisztult, variálható, kifejező. A pontok és a csillag kontrasztjátéka miatt, második, harmadik látásra sem válik unalmassá.
Hogy esztétikailag kinek mi tetszik, az más kérdés, de nekem bejön:-)

A plakátok közül mind jó lett, de mindnek nagyon más az üzenete. Hosszú lenne részletezni, a lényeg hogy a választott plakát válthat ki a legkevésbé ellenérzést. A templomajtókon ez előny az aluljáróban kevésbé. Nekem az emberes plakát tetszik, igaz személyes érintettség miatt elfogult vagyok :-)

papplsz írta...

Sziasztok!

Szerintem a logó nagyon ötletes és letisztult.

A plakát is nagyon bejön!
Gratulálok és sok sikert! :)